♥ Hidden Music ♥

//Fiqa Zhen




Vocaloid
Jumaat, 18 Oktober 2013 | 7:15 PG | 0 Comment(s)
Assalamualaikum~ Hello! Konniciwa! 

ok exam PMR (Peperiksaan Menengah Rendah) dah habis!!! 
Hooray!!~ this time we celebrate it with joy ! 
memang Happy la sebab dah tamat tapi bulan 12 ni wouhohohoho~
debaran kembali lagi !!!! harap2 aku dapat yang Cemerlang amiiiiin~

well, seperti yang aku dah janjikan kat korang aku akan ctier kan pasal Vocaloid 
ok Vocaloid ni sebenarnya ialah pensintesis suara , lebih kurang macam suara komputer yang menyanyi
(mengerikan bukan?) 
macam post aku yang lepas SEE-U (dia dapat nyanyi dalam 2 bahasa iaitu Korea dan Jepun )

ialah salah satu karakter pensintesis suara   yang dihasilkan untuk suara yang telah direkod atau disimpan seperti mna yang diprogramkan , korang kenal jenama YAMAHA ?
ala..... syarikat ni ada buat motor ,alat muzik     korang kenal tak rekorder ni?
masa sekolah rendah ade main ni (or sekolah menengah) x pasti la kalo sekolah lain x main benda alah ni sebab aku start darjah 4 dah main dah benda ni tapi berhenti masa Form 2 masa pertengahan tahun (cikgu muzik kami kena pindah kolah jadi kolah kami dah kehilangan satu-satunya cikgu muzik kami)
ok sambung syarikat Yamaha ni pun berkerjasama nak cipta satu alat muzik yang memainkan suara manusia jadi diorang cipta lah Vocaloid ~ jeng! jeng! jeng!
Vocaloid sambungan ayat dari Vocal (suara) dan android (yang ni korang tau kan kat Iphone ada gak android ni)
suara yang dikeluarkan diringi dengan tempo muzik yang ditetapkan oleh kita bersama suara yang diambil oleh penyanyi sebenar! jadi bukan betul2 suara komputer tapi macam suara yang diadaptasi dan ditukar ke dalam sistem komputer atau softwear (lebih kurang gitu)

kalo tak paham jugak korang pi kat Control Panel korang then, korang cari Speech klik situ ada Text to Speech .. hah! kat kotak text tu korang bubuh la apa2 ayat nak suh diorang cakap pastu tekan play korang akan dengar komputer tu macam bercakap! sambil tu tukar orang yang bercakap tu dari Microsoft Sam ke Microsoft Mary dengar bunyi macam robotkan? (speech ni untuk orang2 rabun dekat sbb tu kat komputer tu ada function tu) tapi Vocaloid ni lain sebab suara diorang lebih bermelody berbanding Microsoft, bunyi dia keras je kan..


Vocaloid version2 pertama yang dikeluarkan ialah Hatsune Miku!
(tahun 2007)
Yay! dia lah pensintisis suara yang pertama (kalo dilihat kat bahu kanan dia ada tertulis 01)
suara dia macam remaja perempuan yang ligat sikit dengan kerjasama Yamaha dan Crypton dia pun lahir sejak.. oleh kerana ke populoran dya memuncak Yamaha and the gang cipta lagi satu Zero-G (vocaloid) yang ke 2 iaitu jeng! jeng! jeng!

Kagamine Rin (girl ) dan Kagamine Len (boy)

ni pun salah satu watak Vocaloid remaja yang paling muda ,diorang ni dicipta  kembar tapi tarikh pengenalan diorang lambat daripada yang seorang lagi jadi si Rin ni jadi kakak kepada Len
walaupun dicipta sebagai kembar tapi kebanyakan pengguna Vocaloid menggagap diorang macam sepasang kekasih tapi pihak Yamaha ni tak nyata pun diorang ni adik beradik ke kekasih ke.. terpulanglah apa yang pengguna tu rase (suka hati depa je) suara diorag diadaptasi oleh sumber suara yang sama (orang yang sama) tapi Len ni diubah supaya jadi lebih macam budak lelaki but still cute macam perempuan : kawaii desu ne~ :3 <3 (pengaruh anime)


ok Vocaloid yang ke-3 ialah Megurine Luka
karakter dia sebagai seorang wanita dewasa dan suara dia lebih sesuai untuk genre Jazz.dan oleh sebab suara dia sangat merdu dia sesuai menyanyikan lagu Bahasa Inggeris . 
okay ni karakter jepun ,  Vocaloid yang pertama melalui Zero-G iatu Lilo dan Leon tapi ada yang updated skit Miriam!! (diorang x de karakter :just nama je sebab diorang seniorkan?~)
Ofclboxart zrog Leon    Ofclboxart zrog Lola Ofclboxart zrog Miriam
tak paham ni hah aku bgi

kalo korang download lebih kurang cam ni la bentuk yang akan ada kat window komputer korang
tapi korang kena pandai edit lah bgi sedap hehehe~

manga :
http://mangafox.me/manga/hatsune_mix/

sumber:sini


YOHIOloid ni asal dya pun dri suara manusia yang bernama Yohio dia kelahiran Switzerland (tak silap saya) yang membesar di Jepun! 

World is Mine - Hatsune Miku




Trick and Treat - Kagamine Rin & Len

Lie - Megurine Luka

Sekian~~ 

eh!!!~ Voacloid ni belum habis nanti pada masa yang akan datang saya akan  citakan pasal 

~ UTAUliod ~

macam vocaloid skit tpi freee~ and of course versi cetak rompak but who cares asalkan x de virus lah 

 ^_< V

nak lebih lanjut? klik sini







-"It's still magic even we know how it's done" 

-Terry Pratchett



Hello Hello- Vocaloid SeeU
Sabtu, 24 Ogos 2013 | 1:56 PG | 0 Comment(s)


dekat nak exam ni aku memang x leh nk dok berjauhn ngn lappy so ni la time aq kmpul tuk bersma lappy and look what I have found out!? even benda mcm budak2 but it's cuuuuteee~ aku ske kt bnde tpi nk bli realnya susah so wat Utau , Utauloid ni boleh dikatakn mcm adq sepupu piut Vocaloid~ tpi sesapa yang x pham lepas exam ni aku wat entry psal Utau and Vocaloid kat korang~ hahhaa hbis bhsa aku rojak, short , manglish cam2 la ok sampai sni~ good to have you all reading this ~








''Bila melakukan sesuatu kerja jangan berhenti di tengah jalan tapi teruskan maju ke hadapan sehingga nampak dasarnya"



Kawad Kaki... ( T^T)
Jumaat, 12 April 2013 | 4:35 PG | 2 Comment(s)

I'm so excited!!!!  sebab aku masuk pertandingan kawad peringkat sekolah !!! ni la first time aq bertanding tapi tu bukan the big matter sebenarnya aku sendiri pun x caya dengan kedudukan Persatuan aku lagipun memang persatuan aq yang paling ramai peserta dari kumpulan lain dan kawad kitorang pun x lah seiring (kelam kabut ade lambat ade cepat)

dapat markah best skit tapi x lah menang just berjaya menempah no.4 ...
OK lah tu dari 7 pasukan yang bertanding lagipun persatuan kitorang separuh yg selalu pi latihn lain2 balik umah (besala tusyien) yg lgi separuh pulak setia ngn kak2 senior ni ,jdiw diorg prepared baju bley  stayback 

 ok (skip mase hari pertandingan) dan yang x caya tu kitorang x dengar pun arahan commander kitorang tapi kitorang  lantaklah kalo salah punsikit je kut. bila wat formasi pun kitorang bukan dapat berlatih lame pun , baru berlatih pada hari pertandingan tu so sume 

jadi macam Pak Turut ikut je walaupun x sama .

mase keluar sampai ke depan juri kitorang rase gemantar sebab mase first2 keluar tu dah x seiring sume  

 dok takut tengok penonton yang menyinis itu (wah! macam la kitorang ni baik sangat).
bila commander beri arahan kitorang pun ikut semakin lama semakin jauh kami dari commander (first time  kut debaran macam Fear Factor tu)
 kitorang x dengar tapi sib bek  komander gitau sebelum ni kat mana nak belok kat , mana nak tabik hormat ... 

DAAA~N ....

debaran kembali lagi apabila kawad statik yang terakhir kami kena buat buka dan tutup barisan semasa bergerak .. line  x straight pun bengkang bengkok!!
 (dup dap dup dap **** slah lagi) ,bila dah tutup balik barisan commander suh pusing aku x ingat lak arahan dya!  tmbh lgi mse tu bising (haish macam ungka dalam zoo) ....

aku dok barisan hampir hujung.... dia kata "PUSING KE BE.. La.. Kang!   ,Ke KA!!  NAN ~~~~
    PUSiiINNG!! oh aku pun pusing kanan x dgr pun  belakang (entahlah betul ke arahan tu :P)

tup tup tup ,aku ade kat depan komander dengan row(dari row aku sampai hujung) aku sekali  pi depan ....tengok sebelah kanan ALAMAK!!! diorang ke belakang ape lagi lari la ikut barisan!! row aku pun  pakat lari HAHAHAHAH (bila ingat balik lawak pulak)



Yang last sekali tu, kitorang nak balik jadiw kenalah keluar.... mase keluar tu ramai orang dok 'booo...'
kitorang, kitorang tau la kitorang salah (mase bising tmbh lgi commander kita suara dia ayu ) bila dia suh 
'BER... HEEENN TII....' kitorang x dengar terus belok yang dok dekat ngn komander berhenti la , yang dok jauh terus bergerak!

daaaah salaah jalan pulak !!

 barisan kitorang pun berpecah jadi dua dan ade 1 barisan yang kecil  berhenti tengah jalan (row(3 orang dalam satu baris) aku tu)

 aq x perasan pun diorang nk berhenti ke tak sebb depn aku diorang jalan bila belakng dah stop yg barisan  depan maju~ yang tengah2 confuse jadi berhenti tengah jalan 

malu pulak rase sebb ramai yang jadi 
penonton (heissh sekolah aq tu x leh org silap skit! nnty 'boooo~' yang lebih  HUH!~


Then ,lepas dah habis kitorang pandang muka masing2 sbb apa jadiw cm tu.... kitorang dok diam je...  apa boleh buat yang lepas tu biar lepas ~~~(angin sendu menerpa)

sekian... diari aku ari ni (kisah ni berlaku hari Rabu ...)






-Biar yang lalu pergi , jangan yang tiba kita lepaskan...










Min-soo si pionist..
Selasa, 29 Januari 2013 | 3:45 PG | 0 Comment(s)
Ade satu hari aq tgok "S-One asia" kat TV ade lah satu program ni name dia Star King best gak lah 
 
ade budak n org lain tapi antara semua2 tuh aq nak cita menarik skit dan menyayat hati

 ade lah budak umur dia macam abang aku tahun ni (2013) dia ni lemah IQ , tak macam remaja lain dia hidup dalam dunia kanak2 yang
 berumur 2~3 tahun.. tapi bila tangan dia diatas keyboard rase cam x caye dye yang main

  sapa yang sudi nk tgok dye klik video bawah ni~




untuk recap sila ke minit 21:02.. nk subtitle klik http://1004subs.blogspot.com/2012/11/121110-star-king-ep-289-english-subtitle.html

 yang depan2 tu tayah lah amik kisah just nak cita psal budak tu je kalo rajin nak tgok full episode pi tkan  link yang warna yang di'highlight'kan tu...









-setiap orang mempunyai bakat sendiri walaupun dengan usaha yang gigih ia tetap bakat semulajadi




Older Post